Till Innehållet
HyVä-digi Sök på sidan

Anbud på Lovisa räddningsstation i välfärdsområdesstyrelsen 21.12

Entreprenadanbuden på den räddningsstation som ska byggas i Lovisa behandlas av välfärdsområdesstyrelsen 21.12.2023. Anbudsförfarandet resulterade i sex anbud. Meddelandet har uppdaterats 27.12.

Avsikten är att byggandet av Lovisa nya räddningsstation ska inledas våren 2024. Byggnaden planeras bli klar i början av hösten 2025. Budgeten för byggandet är 9 miljoner euro. Anbudsförfarandet resulterade i sex anbud inom utsatt tid med en prisvariation på 8,3–10,6 miljoner euro. Anbuden behandlas av Östra Nylands välfärdsområdesstyrelse 21.12.

Erfarenhet lika viktig som pris

Det är fråga om ett så kallat planera och bygg -projekt (på finska SR-urakka). Entreprenören planerar och färdigställer stationen utgående från välfärdsområdets projektplan. Projektplanen godkändes av välfärdsområdesstyrelsen i augusti 2023.

Vid bedömningen av anbuden betonas inte bara priset utan också entreprenörens referenser och erfarenhet av liknande projekt samt entreprenörens ekonomiska ställning, till exempel omsättning och kreditvärdering.

Polisen under samma tak

Det är fråga om Östra Nylands välfärdsområdes första egna nybyggnadsprojekt. Tomten ligger i Lovisa nya industriområde och arrenderas för 50 år från Lovisa stad.

Den nya räddningsstationen kommer att ersätta den nuvarande gamla stationen i Lovisa centrum, som byggdes på 1950- och 1980-talen. Stationens lokaler och skick uppfyller inte kriterierna för en modern räddningsstation. Också placeringen i stadskärnan nära skolor är en utmaning.

På stationen kommer att placeras räddningsverkets räddningsverksamhet, akutvård samt kontors- och utbildningslokaler. Dessutom flyttar Östra Nylands polisinrättnings verksamhetsställe i Lovisa under samma tak.

Uppdatering 27.12.2023: Välfärdsområdesstyrelsen valde till entreprenör konsortiet Uudenmaan Rakennus & Putkitus Oy och Vexatec Oy.