Till Innehållet
HyVä-digi Sök Sök på sidan

Vaccinationer

Med vaccinationer förebyggs smittsamma sjukdomar. Vaccinationer som hör till det nationella vaccinationsprogrammet är frivilliga och gratis.

Hälsorådgivningen för resenärer och utskrivningen av nödvändiga recept har koncentrerats till HyVä-digi. Via HyVä-digi får du rådgivning, en kartläggning av nödvändiga vacciner och läkemedel, recept och vid behov en vaccinationstid på hälsostationen. HyVä-digi hittar du på ostranyland.fi, i chatten nere till höger.

Vacciner som inte ingår i det nationella vaccinationsprogrammet betalar man själv.  Barn under skolåldern vaccineras på rådgivningar och barn i skolåldern inom skolhälsovården.

Till det nationella programmet hör bland annat följande vaccin som riktas till vuxna: 

Säsongsvaccin på hälsostationerna

Tidsbokningen för säsongsvaccination vid Östra Nylands välfärdsområde öppnas 21.10.2024 kl. 9.00.  Till säsongsvaccinerna hör influensavaccin, coronavaccin och pneumokockvaccin. Säsongsvaccinationerna inleds vecka 44, dvs. veckan som börjar 28.10.2024.

Elektronisk tidsbokning

Man kan boka tid för vaccination vid alla vaccinationsställen på hälsostationerna i Östra Nylands välfärdsområde. Boka tid helst genom att utnyttja den digitala tidsbokningen.

Sibbo: Boka tid (du flyttar till en annan tjänst)(förflyttning till en annan tjänst)

Lovisa: Boka tid (du flyttar till en annan tjänst)(förflyttning till en annan tjänst) 

Om det inte är möjligt att använda den digitala tidsbokningen kan du också ringa för att få en vaccinationstid. Ring till tidsbokningsnumret på din hemort.

  • Borgå: 019 5600 402
  • Sibbo: 019 5600 600
  • Lovisa och Lappträsk: 019 5600 304
  • Askola, Mörskom och Pukkila: 019 5600 500

Säsongsvaccin för gravida kvinnor, barn, barnfamiljer och ungdomar

Det rekommenderas att man tar influensavaccin, som är gratis bland annat för alla gravida kvinnor och för barn i åldern 6 månader till 7 år. Influensavaccinet är också gratis för de närstående till barn under 6 månaders ålder samt för personer i alla åldrar som på grund av sjukdom eller behandling är utsatta för en risk att insjukna allvarligt i influensa.

De som är 2–6 år gamla får sitt influensavaccin som nässpray. En dos vaccin som nässpray räcker till för att ge skydd under hela influensaperioden. Personer i andra åldersgrupper får influensavaccin som injiceras. Under 9-åriga barn som förut inte har fått influensavaccin eller som förut enbart har fått en dos influensavaccin som injektion behöver två doser influensavaccin som injektion. Minst fyra veckor ska förflyta mellan den första och den andra dosen.

Influenssavaccination på rådgivningsbyråerna

Du kan också få influensavaccinationen i samband med ett vanligt besök på mottagning och vid de övriga öppna vaccinationställena på rådgivningsbyråerna i din hemort. Om det i familjen finns ett barn som ska vaccineras, är det möjligt att samtidigt vaccinera föräldrarna och de övriga syskonen på rådgivningsbyrån.

Säsongsvaccin i hemvården

Hemvårdspersonalen vaccinerar de hemvårdskunder som vill ha vaccin. Vårdarna i hemvården kommer överens med kunderna om vaccinationstider separat för varje kund.

Säsongsvaccin i tjänster för äldre

Sjukskötarna vaccinerar kunderna vid boendeenheter med heldygnsomsorg.

Influensavaccin i handikappsservicens boendeenheter

Sjukskötarna vaccinerar kunderna vid boendeenheter med heldygnsomsorg. Övriga kunder vid handikappservicen ska söka sig till sin egen hälsostation.

Influensavaccin skyddar mot influensa och dess följdsjukdomar, såsom öroninflammation, luftrörskatarr, lunginflammation och hjärtinfarkt samt cirkulationsstörningar i hjärnan. Personer för vilka influensa utgör ett väsentligt hot mot hälsan eller för vilkas hälsa influensavaccination är till stor nytta får influensavaccinet gratis inom det nationella vaccinationsprogrammet. Följande personer hör till denna grupp:

Om du inte är berättigad till gratis influensavaccin kan du höra efter hos företagshälsovården, privata hälsostationer eller apotek. På apoteket kan man köpa influensavaccin, förutsatt att det har förskrivits ett recept, vilket man beställa på hälsocentralens vaccinlinje. Ens egen hälsostation ger (administrerar) vaccinet. För det ska man boka tid.

Vaccin mot pneumokocker ges avgiftsfritt till: 

  • patienter som genomgått stamcellstransplantation
  • personer under 75 år som lider av svår njursjukdom
  • personer under 75 år som lider av svår immunbrist
  • personer mellan 65 och 84 år som lider av astma eller kronisk obstruktiv lungsjukdom

Ifall du hör till en grupp som rekommenderas ta pneumokockvaccin, kan du ta vaccinet under samma besök som då du tar vaccinerna mot influensa och covid-19. Om du inte är berättigad till gratis pneumokockvaccin kan du höra efter hos företagshälsovården, privata hälsostationer eller apotek. På apoteket kan man köpa vaccin, förutsatt att det har förskrivits ett recept, vilket man kan be att få på hälsostationens vaccinlinje. Ens egen hälsostation ger (administrerar) vaccinet. För det ska man boka tid. 

Pneumokockbakterien orsakar lunginflammation och allvarliga fall av generaliserad infektion, såsom blodförgiftning och hjärnhinneinflammation, vilka ofta kräver vård på sjukhus. Pneumokocksjukdomar medför större risker ju äldre personen är. Också underliggande sjukdomar, till exempel lung- och hjärtsjukdomar, ökar sjukdomsrisken. Vanligtvis behövs ingen boosterdos, men i vissa situationer kan det vara motiverat.  

Upplysningar: Vaccin mot pneumokocker – THL(öppnas i nytt fönster, förflyttning till en annan tjänst) 

Höstens coronavaccination startar vid Östra Nylands välfärdsområdes social- och hälsostationer vecka 38, det vill säga den vecka som börjar 16.9.2024. Vaccination erbjuds vissa riskgrupper som fastställts av THL. 

I det första skedet vaccinerar vi följande riskgrupper: 

  • Alla som är 75 år gamla och äldre 
  • Klienter inom hemvården och serviceboende  

Vaccination av därpå följande grupper meddelas senare i höst. I det skedet rekommenderas en boosterdos  

  • för alla som är 65 år gamla eller äldre 
  • för alla som är 18 år gamla eller äldre vilka har någon sjukdom som leder till ökad risk för allvarlig coronasjukdom. 

Boka tid för coronavaccination här: Tidsbokning till coronavaccination – Östra Nylands välfärdsområde (ostranyland.fi)

Hemvårds- och serviceboendeenheterna sköter vaccinationen av sina klienter.

Läs mer om vaccin mot covid-19: Corona och andra luftvägsinfektioner – Östra Nylands välfärdsområde (ostranyland.fi)

Inom Östra Nylands välfärdsområde ges vaccin mot fästingburen hjärninflammation eller TBE gratis till 3 år fyllda invånare med hemkommun i Finland och som är fast bosatta på Sibbo öar (postnummer 01120 Västerskog). Under 7-åringar vaccineras vid rådgivningen och 7 år fyllda får vaccinet vid Söderkulla apoteks hälsotjänst eller hälsostationen i Sibbo. 

Vaccinationsrådgivningen för resenärer har koncentrerats till HyVä-digi. Via HyVä-digi får du rådgivning, en kartläggning av nödvändiga vacciner och läkemedel, recept och vid behov en vaccinationstid på hälsostationen. HyVä-digi hittar du på ostranyland.fi, i chatten nere till höger.

Vaccinationer för resenärer ordnas på hälsostationerna i Östra Nyland med tidsbokning. Vaccinationer ges till europeiska länder och de vanligaste turistmålen i fjärran länder, till exempel vaccinationer mot hepatit och fästingburen hjärninflammation.

Det är viktigt att kontrollera behovet av vaccination minst två månader före resan. Vaccinationerna är receptbelagda och receptet kan fås från HyVä-digi på basis av en riskbedömning som gjorts av en yrkesutbildad person. Vaccinet ska köpas på egen bekostnad och det kan injiceras med tidsbokning hos en sjukskötare på din egen hälsostation.