Barnrådgivning
Innehållet för denna sida
Rådgivningsbyråtjänster hör till den förebyggande primärvården, och är frivilliga och avgiftsfria för klienten. Barnrådgivningen grundar sig på § 15 i hälso- och sjukvårdslagen.
Vi på barnrådgivningen följer och främjar det fysiska, psykiska och sociala uppväxten och utvecklingen hos ditt barn under skolåldern. Under barnrådgivningen får ditt barn får de vaccin som rekommenderas av det nationella vaccinationsprogrammet. Dessutom diskuterar vi bland annat familjens välmående, föräldraskap, växelverkan, uppforsting, kost, sinnesstämning, familjevåld och missbruk. Målet är att vi tillsammans hittar sätt att hitta lösningar tillsammans med din familj i ett så tidigt skede som möjligt. Vid behov och med ditt samtycke samarbetar vi också med andra experter.
Rådgivningen reder också årligen ut stödbehovet av barnen som inte längre kommer på undersökning. Under ditt barns första år besöker ni rådgivningen i medeltal en gång i månaden, därefter årligen och vid behov. Vi rekommenderar att bar under skolålder går på åtminstone 15 hälsoundersökningar, av vilka fem också innefattar en läkarundersökning.
Ni kan inte komma till barnrådgivningen om ni är sjuka. Rådgivningen vårdar inte heller plötsligt insjuknade barn. Vänligen kontakta tjänsten HyVä-digi eller hälsocentralens brådskande mottagning om du på grund av sjukdom behöver läkar- och skötartjänster, exempelvis läkartid eller intyg om vårdledighet.
Boka tid hos din egen hälsovårdaren eller på den rådgivning som är närmast dig mån.–fre. kl. 12–13. Vänligen se kontaktuppgifter genom att klicka på rubriken på ditt serviceställe nedan på den här sidan. Du kan också boka en fortsatt tid elektroniskt (se rådgivningsbyråns webbplats för instruktioner hur du bokar tid elektroniskt).
Var vänlig och avboka din tid till rådgivningen genom att ringa till hälsovårdaren under telefontiden, eller genom att skicka ett sms till hälsovårdaren. Om du har bokat tid via den elektroniska tidsbokningen kan du också avboka tiden elektroniskt.
mån.−fre. kl. 12–13
Sibbo rådgivningstjänster till hemmet
Hembesök under graviditeten
Vi tar kontakt med alla familjer där man väntar barn för att komma överens om ett hembesök. Under hembesöken diskuterar man individuellt i enlighet med de blivande föräldrarnas önskemål. Samtalsämnen kan vara bland annat den kommande förlossningen och amningen, förändringar som sker i familjer med spädbarn, föräldrarnas resurser och föräldraskapet samt babyns sömn och rytm.
Hembesöket ordnas mot slutet av graviditeten vid en tidpunkt som passar familjen.
Hembesök då babyn fyllt 2 månader
Alla familjer erbjuds ett återbesök 2–3 månader efter förlossningen. Samtalet gäller aktuella frågor i en spädbarnsfamiljs liv, bland annat hur familjen mår och orkar samt sådant som har att göra med babyns rytm och sömn.
Lastentalo.fi(förflyttning till en annan tjänst)
Broschyr om barnrådgivningens besök och vaccinationer (på finska)(förflyttning till en annan tjänst)
Terveyskylä.fi(förflyttning till en annan tjänst)
Vaccinationsprogram för barn och vuxna – THL(förflyttning till en annan tjänst)
Mannerheims Barnskyddsförbunds barnpassningshjälp(förflyttning till en annan tjänst)
Kommunikation och kontaktuppgifter
Serviceställen
-
Konstfabriksgatan 4 C, 06100 Borgå
-
Slingervägen 3, 06400 Borgå
-
Jussasvägen 14, 04130 Sibbo
-
Terveystie 1, 07500 Askola
-
Lappträskvägen 25, 07800 Lappträsk
-
-
Genvägen 2, 07600 Mörskom
-
Onnintie 3, 07560 Pukkila
-
Sampovägen 6, 06150 Borgå
-
Tjänsterna i Söderkulla befinner sig i byggnadens 2. våningen.
Amiralsvägen 4, 01150 Sibbo