Till Innehållet
HyVä-digi Sök på sidan

Välfärdsområdet erbjuder tjänster för ungdomar  

Det har skett en oroväckande ökning av ungas illamående i vårt samhälle och det förekommer även allvarligt våld i skolorna.  

Östra Nylands välfärdsområde erbjuder ett brett utbud av tjänster för ungdomar och har ett nära samarbete med skolorna. Planeringen av en ny enhet för mentalvårds- och missbrukartjänster för unga inleddes i början av 2023 och den har varit i drift sedan september. Enhetens tjänster är i allmänhet tillgängliga via remiss, t.ex. av en skolsköterska.   

Läs mer om den nya ungdomsenheten i ett tidigare pressmeddelande: Ombyggnaden av mental- och missbrukarvårdsenheten för unga har börjat(öppnas i nytt fönster) 

Läs mer om ungdomstjänster i allmänhet: Mentalvårds- och missbrukartjänster för unga(öppnas i nytt fönster) 

Hjälp finns att få 

Du behöver inte vara ensam med saker som tynger ditt sinne. För barn och ungdomar i skolåldern finns det hjälp att få via elevvården. Det finns också många sätt att få hjälp i Östra Nylands välfärdsområde. Ett sätt är att sköta ärenden digitalt. På normaali.fi kan du göra en oroskartläggning och titta på berättelsebaserade videor om din oro och livets svåra frågor. För vuxna finns berättande hjälpvideor på enjaksa.fi  

Titta på videor om grupptryck och mobbning. Du hittar flera videor via länkarna ovan. Videorna är på finska med svensk textning.  

Hurudant är grupptryck?(öppnas i nytt fönster, förflyttning till en annan tjänst) 

Hur man säger nej till grupptryck(öppnas i nytt fönster, förflyttning till en annan tjänst) 

Varför mobbar mobbaren?(öppnas i nytt fönster, förflyttning till en annan tjänst)