Till Innehållet
HyVä-digi Sök på sidan

Brett samarbetsnätverk vill råda bot på bostadslöshet – Bostadslösas natt ordnas tisdagen 17.10 på Kyrkbacken i Borgå

Bostadslösas natt arrangeras för 21 gången tisdagen den 17 oktober klockan 17–21 på Kyrkbacken i Borgå. Det är ett brett samarbetsnätverk som ligger bakom arrangemangen. Målsättningen är att väcka diskussion och öka kunskap om bostadslöshet samt främja allas rätt till ett eget hem. 

Temat för bostadslösas natt är Vem äger staden?

Vem äger staden? är temat för Bostadslösas natt i år. 

– Med temat vill vi speciellt lyfta fram vem som får synas i stadsbilden. Får hela livets brokighet komma fram? Eller kör man bort bostadslösa från stadsbilden, förklarar Ville Viilamo, specialboendeinstruktör i från NAL Östra-Nyland rf, som är en intresseorganisation för ungdomsboende och i år ansvarig för Bostadslösas natt. 

Bostadslösas natt arrangeras traditionellt på FN:s internationella dag för utrotande av fattigdom som infaller årligen den 17 oktober. 

Politisk vilja behövs för att lösa problematiken 

Bostadslösas natt är öppen för alla borgåbor och det bjuds både på mat, musik och olika programpunter. Men arrangörerna hoppas att politikerna dyker upp.  

– Det är möjligt att råda bot på bostadslöshete, också ganska snabbt. Men för det behövs ett samarbete mellan välfärdsområdet, staden, föreningar och serviceproducenter. Framförallt behövs det politisk vilja, säger Viilamo. 

Tanken med Bostadslösas natt är att tillsammans råda bot på bostadslöshet genom att både utmana statsmakten och beslutsfattare men också att tillsammans fundera på åtgärder och konkreta lösningsförslag. 

Problematiken och tankar på lösningar tas upp i en panediskussion som hålls klockan 18-19.  

I panelen deltar Borgås stadsdirektör Jukka-Pekka Ujula, projektkoordinator Sanna Äyräväinen från Östran Nylands välfärdsområde, Jussi Saramo som är riksdagsledamot och KEIJO-erfarenhetsexperten Tony Helenius. Panelen leds och har planerats av studeranden från ykreshögskolan Laurea. 

Kyrkbacken fylls av mångsidigt program: musik, soppkanon, akupunktur… 

Borgåbor bjuds in till ett mångsidigt program under kvällen den 17 oktober.  

På kyrkbacken doneras kläder och svinnmat, man kan få äta linssoppa eller grillad korv och det bjuds också på kaffe, saft och bulle. Olika aktörer presenterar sin verksamhet. Det finns möjlighet till öronakupunktur i Lilla kyrkans sakristia under hela evenemanget.  

Det kommer också att finnas en tältinstallation av Borgå Klubbhus, en barnhörna och möjlighet till att ta en lekfull sumobrottningsmatch. Den Borgåbaserade rap-artisten Tuomas Kauhanen står för årets musikaliska huvudnummer. 

Hela programmet med tidtabell hittar du lägst ner i texten. 

Ett brett samarbetsnätverk ligger bakom arrangemangen 

Evenemanget ordnas i Lilla kyrkan och på gården utanför Borgå domkyrka. 

– Vi är glada över det breda samarbetet med föreningar och offentliga sektorn och att man vill arrangera evenemanget på just Kyrkbacken. På FN:s internationella dag för utrotande av fattigdom lyfter vi fram det faktum att det inte i Finland, och inte i Borgå heller, är en självklarhet att alla har ett varmt och stadigvarande hem, säger Henrika Lemberg, diakoniarbetare i Borgå svenska domkyrkoförsamling. 

– Vi tror att det blir ett fint evenemang med gfod stämning där vi får höra erfarenhetsexperter. Vi hoppas att beslutsfattarna hör vår röst. Vi måste ta hand om alla, säger Lemberg. 

Det är många aktörer som verkar för att alla i Borgå ska ha ett gott liv och tak över huvudet. Bostadslösas natt förverkligas av: 

Tredje sektorns aktörer, föreningar och övriga 

Borgå stads olika avdelningar 

Östra Nylands välfärdsområdes olika aktörer 

Mer information

Bostadslösas natt 2023 i Borgå  

Kl. 17.00 Öppning av evenemanget. Henrika Lemberg & Serena Hakala  

Kl. 17.10 Musik;   

    Jari Isoniemi  

    Kuutti Kylätasku, Pietari Pulkkinen och Sami Vainionpää 

    Silja Kassila och Päivi Tukiainen  

    Jenna Vidlund  

Kl. 18.00 Panelsamtal; Jussi Saramo, riksdagsledamot. Jukka-Pekka Ujula, Borgås stadsdirektör. Sanna Äyräväinen, Östra Nylands välfärdsområde, projektkoordinator. Tony Helenius, KEIJO-erfarenhetsexpert.  

Kl. 19.00 Den traditionella Bostadslösas natt “elden” tänds. Musik.  
    Marcus ”Palamatonmieli” Onnelainen  

    Mika Kallonen & Kallonen Machine  

Kl. 19.30 FRANS  

Kl. 20.15 Tuomas Kauhanen  

Kl. 21.00 Evenemanget avslutas 

På fotot aktörer som var med och planerade bostadslösas natt 8.9.2023. Foto: Simon Lampenius 

Facebooktapahtuma: Asunnottomien Yö Porvoo 2023 | Facebook(förflyttning till en annan tjänst)