Till Innehållet
HyVä-digi Sök på sidan

Skabb och dess behandling

På den här sidan hittar du information om skabb och instruktioner för dess behandling hemma.

Vad är skabb?

Skabb är en parasitsjukdom som orsakas av ett skabbkvalster (Sarcoptes scabiei) och som överförs från person till person genom hudkontakt, och även via sängkläder och kläder. Djur har sina egna skabbdjur, som sällan överförs till människor.

Utanför människokroppen dör kvalstret inom 48-72 timmar.

Gör så här

Om du misstänker skabb eller har symtom som tyder på skabb bör du uppsöka läkare för att ställa en eventuell diagnos. Att ställa en diagnos på skabb kan vara svårt eftersom symtomen kan vara vaga.

Om ditt barn får diagnosen skabb ska du informera klassläraren eller personalen i din daghemsgrupp.

Symptom

Det mest typiska symtomet är kraftig klåda mellan fingrarna, på handleder, mage, skinkor, bröst, anklar och på intimområden. Klådan är särskilt svår på kvällen och natten. Andra symtom är utslag, rivmärken, nippor vattenblåsor och bandliknande gångar. I de tidiga stadierna är det inte säkert att man hittar några gångar alls.

Klådan börjar vanligtvis 3-8 veckor efter infektionen, när kroppen har blivit känslig för skabbdjuret och dess utsöndringar. Vid en återinfektion kan symtomen uppträda efter 1-3 dagar.

Smitta

Smitta kräver nära och/eller upprepad hudkontakt med den infekterade personen (inom familjen, på daghem, skola, institution) eller genom att sova i samma säng, sällan genom kläder och möbler.

Ett handslag eller annan kortvarig kontakt är vanligtvis inte tillräckligt för att överföra fästingen från en person till en annan.

Behandling av skabb

Skabb behandlas med en receptfri permetrinsalva (Nix®) eller ivermektintablett (Scatol®), som är ett receptbelagt läkemedel. Med ett recept från en läkare kan du också få en salva med svavelvaselinsalva för behandling av skabb.

Vid exponering för skabb och/eller symtom som tyder på skabb kan sjukdomen behandlas med en receptfri medicinsk salva (5 % permetrin). Detta gäller även symtomfria personer i den närmaste familjen till en person med bekräftad skabbinfektion (medlemmar i samma hushåll, partners).

  • Vid exponering för skabb och/eller symtom som tyder på skabb kan sjukdomen behandlas med en receptfri medicinsk salva (5 % permetrin). Detta gäller även symtomfria personer i den närmaste familjen till en person med bekräftad skabbinfektion (medlemmar i samma hushåll, partners).
  • Behandlingen bör upprepas ungefär efter en vecka (andra behandlingen efter 7-10 dagar), eftersom läkemedlen mot skabb endast är effektiva mot levande skabbkvalster. En andra behandling behövs för att döda nykläckta skabbkvalster.
  • Om barnet bor i mer än ett hem ska alla familjemedlemmar i alla hem behandlas samtidigt.
  • Alla personer som bor i samma hushåll och personer som har varit i nära kontakt med varandra, t.ex. sexpartners, bör behandlas samtidigt, även om de inte har några symtom.
  • Innan salvan appliceras ska naglarna på fingrarna och tårna klippas korta.
  • Permetrinsalva appliceras på hela huden hos vuxna, inklusive hårbotten, öronen, skäggroten hos män och ansiktet (inte ögonområdet) hos barn under 3 år. Var särskilt uppmärksam på det inre navelområdet, under naglar, mellan fingrar och tår, böjveck, armhålor, yttre genitalier, ljumskar och skinkor.
  • Bomullshandskar kan användas för att skydda händerna efter applicering av krämen. Om händerna tvättas inom 12 timmar efter behandlingen ska de appliceras på nytt. På barn skyddar handskar också mot att det irriterande ämnet kommer in i ögonen eller munnen.
  • Permetrinsalva ska sitta kvar på huden i minst 12 till 24 timmar.
  • Det rekommenderas att applicera behandlingen på kvällen. Nästa morgon eller 24 timmar senare tvättar du alla sängkläder, pyjamasar och andra kläder, duschar och tvättar sedan handduken.

Gör en grundlig städning