Till Innehållet
HyVä-digi Sök på sidan

Samarbetet mellan mun- och tandvården och yrkesläroanstalten Careeria har avhjälpt den regionala bristen på tandskötare genom utbildning av nya branschproffs

Ett gemensamt projekt mellan mun- och tandvården, den sektorsövergripande yrkesläroanstalten Careeria och de privata tandläkarstationerna i regionen har erbjudit närvårdare och studerande i östra Nyland utbildning inom kompetensområdet mun- och tandvård. Projektet som redan pågått i ett par år har gett regionen nya mun- och tandvårdsproffs, eftersom många av dem som blivit färdiga med sina studier har fått praktikplats i östra Nyland.

Munhygienist, yrkeslärare Anu Ingelin från Careeria och munhygienist, serviceansvarig Mari Heinonen från mun- och tandvården vid ÖN VFO.

Ordnandet av utbildningen har delats upp mellan samarbetsparterna så att Careeria ansvarar för utbildningens teoriundervisning och examen medan mun- och tandvården erbjuder lokaler för klinisk undervisning på Näse tandklinik. Tillsammans ordnar mun- och tandvården och de privata tandläkarstationerna platser för lärande i arbetslivet för studerandena. Under lärandet i arbetslivet följer studerandena en del av veckan med tandskötarnas arbete som komplement till sina teoristudier. Den öppna diskussionen och tandläkarnas olika möjligheter till arbetsrotation har underlättat ordnandet av pararbete. På arbetsplatserna har studerandena tagits emot med entusiasm, eftersom bristen på tandskötare har försvårat tandläkarnas arbete i flera år redan.

Den första gruppen studerande inledde sina studier i början av 2023, och av dem har nästan alla redan utexaminerats som tandskötare. Den andra gruppen inledde sina studier i år, och de har ungefär hälften av studierna kvar.  Representanter för mun- och tandvården har båda gångerna varit med om att välja studerande bland de som sökt till utbildningen. Studerandena syns på de östnyländska tandklinikerna, som nästan alla också i år har studerande som praktikanter.

Samarbetet med läroanstalten och den yrkesutbildade personalen har varit öppet och okomplicerat. Man har också kunnat diskutera besvärliga frågor på ett smidigt sätt. Tack vare en öppen diskussion har man funnit en gemensam plattform som bas för verksamheten. Vi kan med rätta vara stolta över det vi åstadkommit tillsammans.

Skribent

Mari Heinonen

munhygienist, serviceansvarig

Mun- och tandvården vid ÖN VFO, centrala området

Skribent

Anu Ingelin

munhygienist, yrkeslärare

Careeria