Det finns styrka i organisationssamarbetet!
Organisationerna erbjuder stöd i olika livssituationer, t.ex. i form av kamratgrupper, handledning och förebyggande verksamhet. Organisationerna når ofta bättre än offentliga aktörer de människor som befinner sig i en svagare ställning eller riskerar marginalisering.
Samarbetet mellan organisationerna och välfärdsområdet förutsätter en öppen dialog, fastställande av gemensamma mål och identifiering av roller mellan organisationerna och välfärdsområdet. Det är viktigt att man inom välfärdsområdet uppskattar organisationernas sakkunskap och erfarenhet.
Organisationer som kraftresurser
Också inom vårt välfärdsområde har man identifierat organisationernas betydelse i den förebyggande verksamheten och i den verksamhet som kompletterar våra tjänster. Samarbetet med tredje sektorn är en viktig del av välfärdsområdets strategi för att främja våra invånares välfärd och hälsa.
Våren 2024 beslutade Orpos regering att kraftigt skära ned statsbidragen till social- och hälsovårdsorganisationerna. Vi i Östra Nylands välfärdsområde vill för vår del vara med och stödja organisationerna mångsidigt och på olika sätt utöver organisationsbidragen. Vi utvecklar kontinuerligt gemensamma strukturer och en öppen informationsgång för att samarbetet ska fungera ännu smidigare med beaktande av invånarnas behov i vårt område.Det finns entusiasm för organisationssamarbete!
Stöd till organisationer
Vårt välfärdsområde stöder årligen social- och hälsovårdsorganisationernas verksamhet med organisationsbidrag. I år kan man söka bidrag elektroniskt 1–31.8.2024. Bidrag beviljas till organisationer vars verksamhet riktar sig till invånarna i vårt område. Verksamheten som stöds främjar social- och hälsovården eller välfärd, hälsa och säkerhet.
Välfärdsområdesfullmäktige höjde den totala bidragssumman för organisationsbidrag från 2023 till 2024 rejält (26 800 € -> 100 000 €), vilket visar välfärdsområdets uppskattning och vilja att inom ramen för välfärdsområdets egna möjligheter stödja social- och hälsovårdsorganisationernas verksamhet i området.
Konkret organisationssamarbete bedrivs redan framgångsrikt i Kompanjonskapshuset Medvind i Borgå. I Medvind ordnar aktörer inom tredje sektorn verksamhet som stöder välbefinnandet, såsom konst- och motionsgrupper och kamratstödsgrupper, i de lokaler som välfärdsområdet erbjuder. Medvindens tjänster och verksamhet är avgiftsfria och baserar sig på verksamhetsmodellen Fyra vindar. Målet med Fyra vindar är att främja den psykiska hälsan samt att förebygga rusmedelsskador, problemspelande och våld i nära relationer. Man kan delta anonymt i Medvindens verksamhet.
Informationsgång och dialog
Utöver ekonomiskt stöd är det viktigt att säkerställa informationsgången och att en dialog kan föras.
I vårt välfärdsområde fanns på våren 2024 i ett pilotförsök den digitala servicebrickan Tarmoa, där både välfärdsområdets, kommunernas och tredje sektorns tjänster lätt kommer att hittas på samma plattform. Servicebrickan sammanför sektorsövergripande tjänster som främjar välbefinnandet så att både invånarna och de yrkesutbildade kan hitta dem.Den digitala servicebrickan blir tillgänglig för alla invånare från början av år 2025.
Dialogen mellan välfärdsområdet och organisationerna har utökats genom organisationernas partnerskapsbord. Partnerskapsbordet är en representativ samarbetsgrupp som koordineras av välfärdsområdet med de social- och hälsovårds- och räddningsbranschens organisationer som är verksamma i området. Partnerskapsbordet fungerar som en samarbetskanal mellan välfärdsområdet och social- och hälsovårdsorganisationerna inom olika branscher samt främjar också samarbetet mellan organisationerna i vår region.
För att nå ut till så många andra organisationer i vår region som möjligt, startar Organisationernas partnerskapsbord Teams-mötena i de öppna temanätverken hösten 2024. De öppna temanätverken samlar organisationer i Östra Nyland. Temanätverken är öppna för alla och i dem behandlas teman och fenomen som anknyter till varje temagrupps teman. Mer om detta på vår hemsida snart!
Det finns fyra temanätverk:
- Barn-, familje- och ungdomsorganisationer
- Organisationer för personer med funktionsnedsättning, patient- och sjukdomsorganisationer samt organisationer för de äldre
- Organisationer inom socialsektorn som stöder sysselsättning och social gemenskap, organisationer som främjar säkerhet, multiprofessionella organisationer
- Organisationer inom mental- och missbrukarvård (detta nätverk är redan i gång)
Kontinuerlig utveckling
Ett fungerande samarbete förutsätter kontinuerlig utveckling och upprätthållande av god praxis.
Utöver den digitala servicebrickan planerar man i framtiden i fråga om organisationssamarbetet bl.a. att utvidga OLKA-verksamheten till lokaler i Östra Nylands välfärdsområde inom social- och hälsovårdstjänsterna. OLKA-verksamheten är en koordinerad organisations- och frivilligverksamhet som erbjuder patienterna och deras närstående stöd i anpassningen till sjukdomen och erbjuder professionella information om organisationernas tjänster och organisationerna synlighet i sin verksamhet.
Parallellt med Kompanjonskapshuset Medvind har man planerat att utveckla ett s.k. kompanjonskapshus som etablerar sig också i andra kommuner i vår region för att utvidga verksamheten för invånarna i hela vårt välfärdsområde. Samarbetsplanerna med Kompanjonskapshuset Hörnan i Lovisa är redan långt framskridna och Medvindens verksamhet håller på att ta sig dit under den kommande hösten.
Jag ser fram emot allt vi kan göra med organisationerna i vår region!
Har du några förslag på hur samarbetet mellan organisationerna och välfärdsområdet kan förbättras ytterligare? Samarbetet har kraft och tillsammans kan vi bygga upp ett ännu bättre välbefinnande för invånarna i vårt område.
Skribent
Nanna Kostiainen
Specialsakkunnig inom delaktighet
nanna.kostiainen@itauusimaa.fi