Till Innehållet

Ungdomarna och Östra Nylands välfärdsområde berättar om välfärdsområdesreformen och påverkan

Östra Nylands välfärdsområde har tillsammans med en grupp ungdomar och Careeria tagit fram en video riktad till de unga.

Syftet med videon är att hjälpa de unga att bilda sig en uppfattning om vilka kommuner som hör till området och vad välfärdsområdesreformen innebär. Dessutom vill man lyfta fram betydelsen av de ungas påverkansarbete och i synnerhet välfärdsområdets ungdomsfullmäktige, som är en väsentlig påverkanskanal för ungdomarna.

Välfärdsområdet samarbetar med regionens ungdomar

Videon gjordes i samarbete med mediestuderande vid Careeria hösten 2022.

Produktionsteam: Manus, produktionsplanering: Tia Sarén. Inspelning och redigering, efterproduktion: Viktoriia Gorovaia. Ljud, utrustning: Tatu Turunen. Inspelningsassistent, grafik: Saimi Pesu.

 – Mediestuderandena vid Careeria genomförde videoprojektet med entusiasm och ett självständigt grepp, omtalar Nanna Kostiainen, som är expert på organisationsarbete och delaktighet vid Östra Nylands välfärdsområde. Samarbetet med studerandena och den handledande läraren vid Careeria fungerade friktionsfritt. Först gick man noga igenom manuset tillsammans, varefter ungdomarna själva fick omsätta sina kunskaper i handling. Förhoppningsvis kommer vi också någon annan gång att kunna samarbeta med läroanstalter i regionen. Vi har delat videon på välfärdsområdets YouTubekanal och skickat den exempelvis till läroanstalter och till kommunernas ungdomsfullmäktige så att man där ska kunna titta på den, berättar Kostiainen.

Videon som har gjorts av de unga och av välfärdsområdet finns på YouTube här: https://youtu.be/4Q5rgCLwTQs(öppnas i nytt fönster, förflyttning till en annan tjänst)

Det nationella projektet Kohti nuorten hyvinvointialueita (Mot de ungas välfärdsområden) lanserade i oktober 2022 en video riktad till ungdomar. I videon berättar man om de blivande välfärdsområdenas verksamhet och om de ungas påverkningsmöjligheter inom områdena https://bit.ly/hyvivointialuevideo(öppnas i nytt fönster, förflyttning till en annan tjänst). Med det som inspiration ville Östra Nylands välfärdsområde göra en motsvarande video avsedd för den egna regionen tillsammans med regionens ungdomar.