Social- och patientombudsmannen
Social- och patientombudsmannen har till uppgift att främja klienternas och patienternas rättigheter. Ombudsmannen ger råd om man vill framställa en anmärkning, lämna ett klagomål eller anmäla en patientskada.
Social- och patientombudsmannen är opartisk, fattar inte beslut och tar inte ställning till den medicinska vården eller personalens agerande. Ombudsmannen sköter inte sådana ärenden som handhas av FPA, intressebevakningen eller arbets- och näringsbyrån.
Patientombudsmannen fattar inte beslut och ändrar inte beslut som fattats av andra tjänsteinnehavare.
Du kan ta kontakt med social- och patientombudsmannen
- om du har frågor angående socialvårdsklienters ställning och rättigheter
- om du har frågor angående patienters ställning och rättigheter
- om du behöver hjälp med anmärkningen, klagomålet eller ändringssökandet
- om du behöver hjälp med anmälan om patient- eller läkemedelsskada
- om du behöver handledning för att lösa konfliktsituationer
Ta i första hand kontakt med vårdenhetens personal eller chef då det gäller problem eller oklarheter kring vården eller bemötandet. Ta i första hand kontakt med personalen eller den arbetstagare som har fattat beslut då det gäller konfliktsituationer eller oklara situationer.
Patientombudsmannen vid HUS ger råd i ärenden som gäller den specialiserade sjukvården (Borgå sjukhus). Här kommer du till kontaktuppgifterna för patientombudsmännen vid HUS.(förflyttning till en annan tjänst)
När du tar kontakt med social- och patientombudsmannen får du i allmänhet svar på 1-3 vardagar. Social- och patientombudsmannens tjänster är avgiftsfria.
Tjänsten förutsätter tidsbokning. Social- och patientombudsmannens byrå ligger i Borgå, men om klienten så önskar så är det alltid möjligt att ordna ett sammanträffande på klientens hemort.
ANETTE KARLSSON
Social- och patientombudsman
Telefontid mån. och tors. kl. 9–13
Social- och patientombudsmannen
Mannerheimgatan 20 K, 3:e vån.
06100 Borgå
Skicka inte sekretessbelagda uppgifter.