Barnskydd
Innehållet för denna sida
Barnskyddet hjälper och skyddar barn om de inte har det bra. I barnskyddet hjälper socialarbetare barnen och deras familjer. Vi arbetar tillsammans med familjen.
Socialarbetare planerar barnets liv tillsammans med barnets nära personer och andra professionella. Barnet blir klient hos barnskyddet om barnet snabbt behöver stöd från socialtjänsten. Då får barnet en egen socialarbetare som sköter barnets ärenden.
Barnskydd görs vanligtvis när barnet ännu bor hemma. Barnet kan också få en plats hos en annan familj, i ett familjehem eller på en institution. Det är dock den sista lösningen om inget annat hjälper.
Kontaktuppgifter för barnskydd
Ring social- och krisjouren om det är bråttom. Jourens nummer är 019 5600 150.
Ring klienthandledningen för barnfamiljer om det inte är bråttom. Du kan också ringa klienthandledningen om du behöver råd. Handledningens nummer är 019 5600 151. Du kan ringa dit måndag till fredag klockan 9–15.
Klienthandledning för barnfamiljer
lapsiperheidenasiakasohjaus@itauusimaa.fi
Telefontider: måndag-fredag klockan 9-15. Östra Nylands välfärdsområdets kundvägledning handleder både invånare och professionella i frågor som berör barnfamiljers socialtjänster.
Kontakta din egen socialarbetare om du redan är klient hos barnskyddet.
Askola
Borgå
Lovisa
Sipoo
Barnskyddsanmälan
Du kan göra en barnskyddsanmälan om du är orolig för ett barn. Du kan också göra en barnskyddsanmälan om dig själv. Om du är en privatperson kan du göra anmälan anonymt. Efter anmälan undersöker en socialarbetare barnets situation. Sedan bedömer hen om barnet behöver stöd från barnskyddet.
Gör barnskyddsanmälan med en blankett. Du kan fylla i blanketten elektroniskt eller på papper. Blanketten finns under rubriken Tjänster för barnfamiljer.
En professionell eller myndighet måste göra en barnskyddsanmälan genast om hen är orolig för ett barns välmående. Den professionella gör alltid anmälan med sitt namn. Barnet och barnets vårdnadshavare får oftast veta vem som har gjort anmälan. Informationen kan dock hållas hemlig om det påverkar barnets eller anmälarens säkerhet.
Öppen vård inom barnskyddet
Öppen vård betyder att familjen får hjälp av barnskyddet när barnet bor kvar hemma. Det kan till exempel vara:
- stöd från en socialarbetare
- ekonomiskt stöd
- vård eller terapi för barnet.
Klienterna hos öppen vård får också andra tjänster från välfärdsområdet om det behövs. Ibland kan vi också placera barnet eller familjen utanför hemmet en kort tid. Det kan vara till exempel till familjerehabilitering.
Barnskyddets vård utanför hemmet
Ibland måste ett barn flytta och bo utanför hemmet. Det kallas för placering. Placering skyddar barnet och ger barnet en trygg miljö att växa upp i.
Barnet kan placeras i:
- ett familjehem, alltså hos en annan familj
- ett ungdomshem
- en institution för barnskydd
- någon annan plats utanför hemmet.
Vi undersöker regelbundet om barnet fortfarande behöver vara placerat. Barnet får hålla kontakt med sin familj under placeringen. Föräldrarna kan delta i möten som handlar om barnet.
En socialarbetare planerar placeringen tillsammans med barnet och barnets närstående. Vi tar också hänsyn till vad barnet tycker om placeringen.
Ibland kan vi placera barnet tillfälligt hos barnets andra förälder eller vårdnadshavare. Vi gör det till exempel när barnet ska komma tillbaka hem efter placeringen.
Barnskyddets eftervård
Eftervården hjälper när barnets eller ungdomens placering slutar. Eftervården hjälper med att komma tillbaka till sitt gamla hem. Den kan också hjälpa en ungdom med att flytta till sitt ett eget hem efter placeringen.
Eftervården kan stöda barnet eller den unga med:
- att bo själv och klara sig själv
- att gå i skolan eller skaffa ett jobb
- att hitta sina styrkor
- att planera framtiden
- att hantera sina pengar.
Vi planerar eftervården tillsammans med barnet eller den unga. Eftervården är frivillig. Du kan delta i den om du vill.