Till Innehållet
HyVä-digi Sök Sök på sidan

Social- och patientombudets arbete vid Östra Nylands välfärdsområde: Hur jag hjälper klienter och patienter

Den finländska social- och hälsovården håller hög kvalitet, men ibland fungerar allt inte på det sätt som man hade väntat sig. Efter ett läkarbesök kan det kännas illa när bemötandet inte varit det du hade hoppats på. Socialvården har fattat ett negativt beslut och du vill överklaga det. Du är orolig för en äldre anhörig som inte får plats på ett önskat serviceboende eller som inte annars får tillräckligt med hjälp. Du kanske inte får kontakt med hälsostationen eller lyckas boka den läkartid du behöver. Ibland går någonting fel och du misstänker att du fått en patientskada. Det här är mycket vanliga situationer bland dem som vänder sig till social- och patientombudet.

Mitt mål är att man inom välfärdsområdet bättre ska känna till ombudet, så att varje person som behöver hjälp och råd vet att det finns stöd att få. Tyvärr är social- och patientombudets verksamhet fortfarande okänd för många invånare i regionen. Därför har jag för avsikt att varje månad skriva om frågor som gäller patientens och klientens rättigheter i välfärdsområdets blogg. Det är viktigt att människor vet att de har rätt till kostnadsfri rådgivning och hjälp ifall något problem skulle tillstöta.

Ett särdrag i mitt arbete är att man kontaktar mig enbart om något är på tok eller har gått fel. Jag hör alltså egentligen aldrig om det goda arbete som vårt välfärdsområdes proffs gör. Man skulle rentav kunna tro att mitt arbete därför är negativt eller tungt. Visst finns det situationer då jag känner sorg för en klient, men oftast känner jag glädje när jag får stödja och hjälpa en klient i en svår, tung eller obehaglig situation.

Hur jag hjälper klienter och patienter

Jag stöder och hjälper dig när saker och ting inte fungerar som önskat inom socialvården, hälso- och sjukvården eller småbarnspedagogiken. Jag hjälper också i situationer som gäller missförhållanden i den privata hälso- och sjukvården. Om du har ens en liten känsla av eller misstanke om att saker och ting inte har gått som de borde, ta i så fall kontakt så funderar vi och reder ut situationen tillsammans. En förtrolig och trygg samtalskontakt med klienterna är viktig för mig, och vi kommer alltid tillsammans överens om hur vi går vidare i ärendet.

Ombudet ger råd och hjälper klienter och patienter med anmärkningar, klagomål, begäran om omprövning, besvär och skadeståndsyrkanden. Till uppgifterna hör också att informera om klientens och patientens rättigheter, att samla och följa upp uppgifter som gäller tillgodoseendet av rättigheterna samt att samarbeta med olika myndigheter och serviceproducenter för att främja klientens och patientens rättigheter. Dessutom rapporterar social- och patientombudet årligen till välfärdsområdesstyrelsen om hur patienternas och klienternas rättigheter har utvecklats (Läs social- och patientombudets årsredogörelse 2024 här). Ombudet har som mål att säkerställa att klienterna och patienterna får det rättsskydd som de har rätt till i alla situationer.

Hur jag inte kan hjälpa

Jag har ingen som helst möjlighet att hjälpa dig att komma förbi kön, och jag kan inte heller annars ge order till någon yrkesutbildad person vid välfärdsområdet. Jag kan inte heller bedöma ditt servicebehov eller bedöma behandlingens lämplighet eller kvalitet, och jag tar inte ställning till om det har skett en patientskada i vården. Jag kan emellertid hjälpa dig med att beskriva din situation i en anmärkning eller begäran om omprövning samt i en patientskadeanmälan eller på annat sätt ge dig råd om hur ditt problem kan lösas.

Hur och när du kan ta kontakt

Jag har telefontid måndagar och torsdagar klockan 9–13, telefonnummer 040 514 2535. Då svarar jag i regel alltid i telefon, förutom i sjukdomsfall eller då jag befinner mig på utbildning som stärker min yrkesskicklighet. Även vid andra tidpunkter svarar jag i telefon om jag är ledig. Jag strävar efter att svara på e-postmeddelanden så snart som möjligt, senast inom tre vardagar. Jag träffar klienter vid socialvårdens, hälso- och sjukvårdens och småbarnspedagogikens alla verksamhetsställen i de östnyländska kommunerna. I telefon kommer man separat överens att träffas för ett möte, och i första hand får klienten hjälp per telefon.

Skribent

Anette Karlsson

Social- och patientombud