Till Innehållet
HyVä-digi Sök Sök på sidan

Mindre nikotin, mera välmående

Många av oss känner igen frasen ”Rökning är farligt”.

Under årens lopp har de negativa hälsoeffekterna av tobaks- och nikotinprodukter kunnat utredas i stor utsträckning och vi vet att rökning påverkar förekomsten av bland annat cancersjukdomar, hjärt- och kärlsjukdomar samt lungsjukdomar. Dessutom påverkar rökning negativt till exempel munhälsan, det psykiska välbefinnandet, fertiliteten och den fysiska uthålligheten. Liknande skadeverkningar har också andra nikotinprodukter. Utöver de negativa hälsoeffekterna är tobaks- och nikotinprodukterna förknippade med miljömässiga och ekonomiska nackdelar.

Vid Östra Nylands välfärdsområde har man fäst uppmärksamhet vid ansträngningarna att minska de negativa hälsoeffekter som tobaks- och nikotinprodukterna medför. Vi samarbetar med Filha ry inom ramen för ett EU-finansierat projekt. Vi har också fattat beslut om att ha ett rökfritt välfärdsområde. Såväl de anställda som invånarna i området har möjlighet att få stöd för att sluta använda tobaks- och nikotinprodukter.

Våra proffs har möjlighet att få utbildning i att ta upp och börja prata om tobaks- och nikotinprodukter och nikotinavvänjning. Vi som är anställda hos välfärdsområdet har till uppgift att minska de skador som användningen av tobaks- och nikotinprodukter orsakar, att erbjuda information och stöd för att sluta använda sådana produkter och att fråga våra klienter och patienter om användningen av tobaks- och nikotinprodukter.

När vi tar upp frågan om användning av tobaks- och nikotinprodukter till diskussion förmedlar vi budskapet: Hos oss kan du få stöd att sluta använda tobaks- och nikotinprodukter.

Hjälp finns för alla som vill sluta

På alla hälsostationer i vårt välfärdsområde finns för ändamålet utsedda nikotinavvänjningsskötare till vilka du kan vända dig om du vill ha hjälp och stöd med att sluta använda tobaks- och nikotinprodukter. En första kontakt med en nikotinavvänjningsskötare kan du boka via sin hälsostations tidsbokning.

Nikotinavvänjningsskötaren står till tjänst med information och stöd för att sluta och gör det med hänsyn till det fysiska, psykiska och sociala beroendets olika dimensioner. Skötaren upprättar tillsammans med dig en individuell avvänjningsplan som syftar till att ge dig stöd att åstadkomma en lyckad förändring. Ofta är det bra att vid sidan av professionell hjälp också använda nikotinersättningsprodukter eller läkemedel för att få bukt med beroendet. Behovet av dessa bedöms individuellt tillsammans med en yrkesutbildad person. Särskild uppmärksamhet bör fästas vid korrekt användning av nikotinersättningsprodukter och läkemedel. Felaktig användning är ofta en bakomliggande orsak till att försöket att sluta misslyckades.

Nikotin orsakar starkt fysiskt, psykiskt och socialt beroende, och det är inte enkelt att sluta. När man slutar är det viktigt att beakta beroendets olika dimensioner. En envis kamp mot nikotinavvänjningssymptomen ger ofta inte resultat, utan det är viktigt att också identifiera det psykiska beroendet. Du kan till exempel fundera på vilka rutiner som har en koppling till användningen av tobaks- och nikotinprodukter. Vad kan du göra i sådana situationer när du inte mera röker? Att vara beredd på dessa situationer bidrar till att du ska lyckas sluta.

Barns och ungas användning av nikotinprodukter väcker oro

WHO:s Internationella rökfria dag firas årligen den 31 maj. På Internationella rökfria dagen strävar man efter att lyfta fram de negativa hälsoeffekter som rökning leder till och att på en global nivå påverka människor i riktning mot att sluta röka. Visste du att målet med den finländska tobakslagen är att mindre än fem procent av den vuxna befolkningen ska använda tobaks- och nikotinprodukter dagligen år 2030?

I Finland har det dagliga rökandet minskat under de senaste åren. Enligt undersökningen Hälsosamma Finland 2022 rökte 11 procent av befolkningen i arbetsför ålder mellan 20 och 64 år dagligen, medan siffran för dem som fyllt 65 år var 8 procent. Samtidigt har emellertid nya nikotinprodukter kommit ut på marknaden, och användning av sådana är vanligt särskilt bland ungdomar och unga vuxna.

Också i Östra Nylands välfärdsområde orsakar användningen av tobaks- och nikotinprodukter oro särskilt för barnens och de ungas del. Enligt enkäten Hälsa i skolan 2023 använde 15,8 procent av eleverna i årskurserna 8 och 9 i Östra Nyland någon tobaksprodukt eller e-cigarett dagligen. Siffran är högre än i något annat välfärdsområde. Dessutom hade 6,3 procent av eleverna i årskurserna 4 och 5 prövat på någon tobaksprodukt eller på e-cigarett minst en gång.

Tillsammans gör vi val för ett rökfritt och nikotinfritt Östra Nyland.

Tveka inte att söka hjälp, vi hjälper dig!

Titta på videon om att sluta använda nikotinprodukter:

Skribent

Laura Rosenberg

Specialexpert inom främjande av hälsa och välfärd