Högkvalitativt arbete – förutsättningen för allt
Vad innebär kvalitetsarbete egentligen?
Kvalitetsarbete – vad är det? Många kanske funderar på det här när de hör att kvalitetsarbetet framskrider i vårt område? Det kan vara ett främmande begrepp för vissa, men mycket bekant för många andra. Men vad menas egentligen med kvalitetsarbete när det gäller välfärdsområdets verksamhet?
Det är skäl att börja med att betrakta saken ur den synvinkeln att vi inom välfärdsområdet utför väl endast sådant arbete som vi vill ska vara av hög kvalitet. Naturligtvis vill vi inte producera något som inte uppfyller de kvalitativa kraven. Men efter denna reflektion kan vi fråga oss själva: Finns det något vi kan förbättra i någon av våra verksamheter? Självklart finns det.
Högkvalitativt arbete uppstår inte av en slump
Kvalitet – och kvalitetsarbetet – är aldrig helt färdigt, utan i ständig utveckling. Medan vi funderar på vad vi vill förbättra, kan vi se det som att vårt mål just är att förbättra kvaliteten.
När jag började fundera på ärenden som anknyter till kvalitetsarbetet, som vi redan genomför inom välfärdsområdet, kom jag snabbt att tänka på ett tjugotal olika helheter. Det kan vara så att man i välfärdsområdets kontext ofta uppfattar kvalitetsarbete genom standardenligt kvalitetsarbete. När man söker på internet med sökorden ”kvalitetsarbete” och ”välfärdsområde” framträder snabbt särskilt kvalitetshanteringssystem och standardenliga modeller för kvalitetsarbete.
Missförstå mig inte – vi har också skaffat ett kvalitetshanteringssystem och implementerar standardenlig praxis för kvalitetsarbete som hjälper oss som organisation att nå våra mål. Som kvalitetschef är mitt största mål dock att se till att vårt arbete håller hög kvalitet på alla delområden, inte bara inom det standardenliga kvalitetsarbetet. Mitt mål är att kvalitetsarbete och högklassigt arbete ska vara prioritet nummer ett för oss alla i allt vi gör.
I detta skede är det skäl att övergå till konkretion, eftersom hur jag själv i min roll uppfattar kvalitetsarbetet kan avvika från hur till exempel en anställd som utför klient- och patientarbete ser kvalitetsarbetet eller vad klienten eller patienten tolkar kvalitetsarbetet som.
Kvalitet skapar grunden för verkningsfullt arbete
Vi kan börja betrakta saken som att alla verkligen vill göra ett högklassigt arbete. Det är utgångspunkten för allt vi gör. Kvalitetsarbetet innebär å ena sidan att klienten och patienten bemöts på ett högklassigt sätt, att de får den hjälp de behöver och att lagen följs vid produktionen av tjänsten. Kvalitetsarbetet innebär dessutom att de anställda mår bra, att chefer verkligen bekantar sig med resultaten av enkäterna om arbetshälsa och att utvecklingsplanen utarbetas tillsammans med personalen för att förbättra arbetshälsan. Till kvalitetsarbetet hör att det finns en introduktionsplan för nyanställda, att riskkartläggning görs vid enheterna och att man informerar om klienternas och patienternas rättigheter. Utan noggrann sakgranskning av fakturorna och tillräckligt bra verktyg för uppföljning av ekonomin kan vi inte genomföra uppföljningen av ekonomin på ett högklassigt sätt.
En del av kvalitetsarbete är också att klient- och patientarbetets processer är avbildade och arbetet leds kunskapsbaserad. Bland annat med hjälp av dessa kan vi arbeta på ett kostnadseffektivt sätt. Till utvecklingen av högklassigt arbetande hör naturligtvis att samla in respons och informera om farliga situationer, så att de kan behandlas och med hjälp av behandlingen utveckla verksamheten och förebygga att en liknande situation inte inträffar igen i framtiden.
Som stöd för högklassigt arbetande finns bland annat:
- standardenligt kvalitetsarbete, med hjälp av vilket vi genomför självutvärderingar, ledningens granskningar och interna auditeringar årligen
- en klient- och patientsäkerhetsstrategi som ger oss verktyg för att främja delaktighet och säkerhet
- ett enhetligt klient- och patientdatasystem i framtiden, som bland annat stöder harmoniseringen av klient- och patientarbetets processer.
Som vi till exempel kan se ovan är definitionen av kvalitetsarbete omfattande och flerfasig, men det kan helt enkelt sammanfattas så här: kvalitetsarbete är allt vi gör på olika nivåer och delområden inom vårt välfärdsområde för att säkerställa att vi uppfyller de krav som lagstiftaren ålägger oss och producerar högklassiga, jämlika och trygga tjänster som betjänar invånarna i vårt område på bästa möjliga sätt.
Låt oss utföra högkvalitativt arbete också i fortsättningen!

Skribent
Rebecca Sjöholm
Kvalitetschef