Till Innehållet
HyVä-digi Sök Sök på sidan

Välfärdsområdena främjar hälsa och välfärd – verksamheten medför betydande besparingar

Välfärds- och hälsofrämjande arbete kan, utöver den mänskliga nyttan, också leda till betydande besparingar.
I en nyligen genomförd doktorsavhandling konstaterades att motionsrådgivning för personer med typ 2-diabetes minskade antalet läkarbesök med 11 procent och antalet besök hos sjuksköterskan med 25 procent. Livsstilsprogrammet Finger för äldre har visat sig minska risken för minnessjukdomar med en tredjedel. Den omfattande användningen av mini-interventioner för alkoholkonsumtion har beräknats minska sjukvårdskostnaderna med mer än 6 miljoner euro.
De siffror som presenteras här är bara en liten del av det arbete som utförs i regionerna för att främja välfärd och hälsa.

Målet med social- och hälsovårdsreformen är att flytta tyngdpunkten från tung service till det förebyggande arbetet och att stärka tjänsterna på primär nivå. I och med reformen blev välfärdsområdenas lagstadgade uppgift, utöver social- och hälsovårdstjänsterna, även att främja hälsa och välfärd (hyte). Arbetet utförs i samarbete med kommunerna, organisationer och andra aktörer. Syftet med Hyte-arbetet är att minska hälsoskillnaderna och främja befolkningens välfärd redan innan social- och hälsovårdstjänster behövs.

Främjandet av hälsa och välfärd har ett omfattande verksamhetsfält och innefattar olika ålders- och befolkningsgrupper från vaggan och framåt. Hyte-arbetet främjar bland annat arbets- och studieförmågan, det psykiska välbefinnandet och hälsosamma levnadsvanor. Som en del av främjandet av hälsa och välfärd förebygger man sjukdomar, olycksfall, överkonsumtion av rusmedel samt ensamhet och marginalisering. En central del av arbetet är också att i samarbete med flera aktörer trygga säkerheten i vardagen. Ett välfungerande samarbete med social- och hälsovårdstjänsterna samt kommunerna och organisationer i regionen är en nyckelfaktor för att Hyte-arbetet ska lyckas.

Vad kan man uppnå med förebyggande arbete? Till exempel har det visats att livsstilshandledning främjar bland annat mentalt välbefinnande, förebygger typ 2-diabetes och hjärtsjukdomar samt minskar behovet av och kostnaderna för social- och hälsovårdstjänster. Genom åtgärder som syftar till att minska alkoholkonsumtionen kan man i sin tur förebygga dödsfall, behovet av hälso- och sjukvårdstjänster och sjukfrånvaro. Hyte har en enorm sparpotential. Till exempel när det gäller frågan om att människor rör sig för lite talar man om årliga kostnader på över tre miljarder euro, och en enda marginaliserad ung person kostar enligt uppskattningar över en miljon euro.

”Arbetet med att främja hälsa och välfärd är mycket viktigt, inte bara för att vi ska kunna främja befolkningens välfärd, utan också för att vi ska agera på ett sätt som har en inverkan, som sker i rätt tid och som är kostnadseffektivt. Långsiktigt förebyggande arbete är ett sätt att dämpa ökningen av servicebehovet nu och i framtiden. Effektiva förebyggande åtgärder betalar sig både ur ett mänskligt och ett ekonomiskt perspektiv. Till all lycka ökar också forskningsrönen om effekterna av hälso- och välfärdsfrämjandet hela tiden.” konstaterar Miia Länsitie, specialsakkunnig vid Lapplands välfärdsområde.

Infograf på finska

Infograafi: Vaikuttavia esimerkkejä hyvinvointialueiden terveyden edistämisessä. Numeroidut vyöhykkeet esitetään ympyrässä.
1 Vähensi tyypin 2 diabetesta sairastavien lääkärikäyntejä 11% ja hoitajakäyntejä 25%
2 Pienentää muistihäiriöiden riskiä 30%
3 Lonkkamurtumat vähenivät 11%, joka säästi arviolta 1,1 Me
4 Voi vähentää terveydenhuollon kustannuksia 6,3 Me

Miia Länsitie, hytetu -erityisasiantuntija, Lapin hyvinvointialue

Juha Vuorijärvi, hyvinvointikoordinaattori, Etelä-Pohjanmaan hyvinvointialue

Karoliina Luukkainen, johtava asiantuntija, Varsinais-Suomen hyvinvointialue

Mari Lahtinen, kehittämispäällikkö, Pirkanmaan hyvinvointialue

Minna Mattila ja Malin Heikkinen, HYTE-erityisasiantuntijat, Itä-Uudenmaan hyvinvointialue

Tapani Kauppinen, kehittämispäällikkö, Terveyden ja hyvinvoinnin laitos

Kirsi Mäkilä, hyvinvointikoordinaattori, Päijät-Hämeen hyvinvointialue

Jussi Salminen, osallisuus- ja asiakkuuspäällikkö, Keski-Pohjanmaan hyvinvointialue Soite

Henri Nevalainen, hyvinvointikoordinaattori, Keski-Pohjanmaan hyvinvointialue Soite

Johanna Lång, hyvinvointikoordinaattori, Keski-Pohjanmaan hyvinvointialue Soite

Aija Rautio, hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen päällikkö, Etelä-Karjalan hyvinvointialue

Tuula Salminen, erityisasiantuntija, Kanta-Hämeen hyvinvointialue

Sanna Salmela, hyvinvoinnin edistämisen päällikkö, Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialue

Jenni Jokiranta, HYTE-koordinaattori, Satakunnan hyvinvointialue

Jenni Björksten, hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen asiantuntija (ts.), Länsi-Uudenmaan hyvinvointialue

Marja Veikkolainen, tehtäväaluepäällikkö, Vantaan ja Keravan hyvinvointialue

Tero Seitsonen, johtava asiantuntija, Keski-Uudenmaan hyvinvointialue

Mera information på svenska:

Malin Heikkinen, Specialsakkunnig inom främjande av hälsa och välfärd, Östra Nylands välfärdsområde, malin.heikkinen(at)itauusimaa.fi, 0401937506

Mera information på finska:

Miia Länsitie, Hytetu -erityisasiantuntija, Lapin hyvinvointialue

miia.lansitie(at)lapha.fi, 040 514 7676

Juha Vuorijärvi, Hyvinvointikoordinaattori, Etelä-Pohjanmaan hyvinvointialue, juha.vuorijarvi(at)hyvaep.fi, 050 474 2995