Östra Nylands natur som källa till välbefinnande
Naturen har alltid spelat en viktig roll i finländarnas liv, och dess hälsofördelar har blivit allt mer framträdande även i forskningen. Naturassisterade terapier har visat lovande resultat vid behandling av exempelvis depression, utmattning och hjärtsjukdomar. Samtidigt har dock samhällsförändringar försvagat vår relation till naturen.
Hur kan vi återintegrera naturen i vår vardag?
Naturens påverkan på hälsan
Att vistas i naturen minskar stress, förbättrar humöret och lindrar depression och ångest. Naturen stödjer även koncentration, kognitiv återhämtning, fysisk kondition och minskar risken för kroniska sjukdomar. Naturens fördelar gäller inte bara vuxna – även barn och unga får stöd i känslohantering och koncentrationsförmåga genom kontakt med naturen.
Naturmiljöer förbättrar hälsan på många sätt: de dämpar buller och luftföroreningar, svalkar omgivningen och träd skänker skugga. Dessutom sjunker hjärtfrekvensen och humöret förbättras vid vistelse i naturen. Närheten till naturen uppmuntrar till rörelse och stärker sociala relationer. Även de nyttiga mikrober vi utsätts för i naturen stöder vårt immunsystem.
Hur kan vi dra nytta av naturen?
Hälsofördelarna uppnås genom regelbundna besök i naturen. Kortare, men återkommande vistelser – till exempel 30 minuter 2–3 gånger i veckan – förbättrar humöret. Särskilt skogsområden och grönområden stödjer välbefinnandet, men även parker i stadsmiljö är fördelaktiga. Närhet till vattenmiljöer är dessutom något som många uppskattar.
Tips för att utnyttja naturens hälsoeffekter:
- Hitta ett naturområde nära dig(förflyttning till en annan tjänst) och besök det 2–3 gånger i veckan.
- Försök att cykla eller gå till jobbet genom naturområden.
- Ta en paus utomhus eller utnyttja virtuella naturpauser.(förflyttning till en annan tjänst)
- Kombinera sociala möten med promenader eller cykelturer i naturen.
- Utnyttja programmet Välbefinnande från naturen (förflyttning till en annan tjänst)som en del av egenvården.
- Testa att ha promenadmöten istället för inomhusmöten på jobbet.
- Försök att placera din arbetsplats vid ett fönster med utsikt mot naturen eller dekorera med bilder av naturen.
- Planera in besök i naturen även under semestern.
Naturens hälsofördelar som en del av social- och hälsovården
De hälsofördelar som naturen erbjuder har fått allt större uppmärksamhet. En ny utredning visar att Finland skulle kunna uppnå årliga besparingar på hundratals miljoner euro genom att utnyttja naturens läkande effekter, exempelvis vid förebyggande av depression och typ 2-diabetes. Att införa ett sådant program kan vara en nyckel till att minska folksjukdomar som hjärt-kärlsjukdomar och diabetes. Målet är att integrera naturens hälsofördelar i vardagen samt i social- och hälsovården.
Naturen som en resurs för välbefinnande beaktas i den pågående regionala välfärdsberättelsen för Östra Nylands välfärdsområde.
Mot en mer naturnära framtid
Våren 2025 startar vi de första Hälsoskog-grupperna inom mental- och missbruksvården samt rehabiliterande socialtjänster. Hälsoskogen är en evidensbaserad verksamhetsmodell, utvecklad genom tvärvetenskapligt samarbete, som använder naturens hälsoeffekter för att främja välbefinnande. Genom denna modell stöds deltagarnas livskvalitet och funktionsförmåga genom lågtröskelgrupper som är öppna för personer med olika behov och bakgrunder. Målet är att skapa hållbara, naturnära lösningar som långsiktigt stärker välbefinnandet för invånarna i området. Hälsoskog-grupperna är bara ett exempel på hur vi i framtiden kommer att dra nytta av naturens hälsoeffekter.
Små dagliga handlingar gör skillnad
Kom ihåg att egenvård är en viktig del av välbefinnandet. Små dagliga handlingar kan tillsammans skapa en långsiktig grund för god hälsa. Regelbundna naturupplevelser och att fördjupa sig i naturens lugn är ett sätt att stödja det holistiska välbefinnandet. Det viktigaste är att lyssna på dig själv och välja de metoder som passar just dig.

Skribent
Anni Poltinora-Salonen och Malin Heikkinen
Anni är projektkoordinator. Malin arbetar som specialsakkunnig inom främjande av hälsa och välfärd.