Anonymt stöd för oro kring psykisk hälsa och rusmedel
Problem med psykisk hälsa och rusmedel blir allt vanligare, men att känna igen dem och söka hjälp kan kännas skrämmande eller svårt. Var ska man ens börja? Vem ska man prata med? Vad om jag inte vill stå i kö eller binda mig till en lång vårdprocess?
För många som behöver hjälp erbjuder lågtröskeltjänster en möjlighet att få stöd utan stora hinder. En sådan tjänst är chatten, som har blivit ett viktigt verktyg särskilt för unga och upptagna vuxna.
Genom HyVä-digis mentalvårds- och missbrukschatt får du samma stöd och vägledning som du skulle få genom att ringa telefontjänsten för mentalvårdstjänsterna för vuxna, men på en tid som passar dig och utan att behöva vänta på en återuppringning.
Ett meddelande kan vara ett steg mot att må bättre
Lågtröskeltjänster är utformade för att göra det så enkelt som möjligt att söka hjälp – du behöver inte fatta stora beslut eller förbinda dig till långvarig vård. Samtalet kan börja med en liten fråga eller oro, och yrkespersoner finns redo att lyssna och ge stöd. Vi rekommenderar att du fyller i terapinavigatorn innan du använder mentalvårds- och missbrukschatten, men det går även att göra senare.
Anonymitet är en av de största fördelarna med lågtröskelchatten. Ibland kan det redan hjälpa att få dela sina bekymmer med någon. I chatten får du en professionell synvinkel och råd om hur du kan gå vidare samt vägledning i tjänstedjungeln. Att hjälp finns snabbt och lättillgängligt kan förebygga att problemen förvärras.
I vissa fall kan du bli ombedd att identifiera dig med dina bankkoder eller med mobilcertifikat så att vi kan säkerställa din identitet och hänvisa dig till rätt vård. Till en början och om du önskar kan du ändå prata helt anonymt, utan rädsla för att bli stämplad.
Det viktigaste att komma ihåg är att söka hjälp alltid är ett steg mot något bättre. HyVä-digis lågtröskel-chatt ger dig en möjlighet att komma igång utan rädsla eller skam.
HyVä-digis lågtröskelchatt för psykisk hälsa och rusmedelsfrågor:
HyVä-digis mentalvårds- och missbrukschatt är tillgänglig för personer från 16 år och uppåt på vardagar kl. 9–15.

Skribent
Tuija Granat
Sjukskötare för mentalvård och missbruk

Skribent
Jenni Niskanen
Sjukskötare för mentalvård och missbruk