Att möjliggöra ett gott liv, det är vad det förebyggande missbruksarbetet går ut på
Förebyggande missbruksarbete är en tungvrickare som gör att vi lätt vänder blicken mot mental- och missbrukarvården och dess tillgänglighet.
Det är emellertid också mycket annat.
Det är påverkansarbete på individ-, samfunds- och samhällsnivå. Det är information och kommunikation. Det handlar om att minska tillgången till, efterfrågan på och skadeverkningarna av användning av alkohol och droger samt spel om pengar samt att stärka de faktorer som skyddar mot de skador som rusmedel medför. Det är att främja hälsa, välfärd och trygghet.
Det förebyggande missbruksarbetet styrs av lagen om organisering av det förebyggande rusmedelsarbetet. Enligt lagen omfattar det förebyggande missbruksarbetet förebyggande av skador som orsakas av alkohol, tobak, narkotika och andra ämnen som används i berusningssyfte eller av penningspel. Arbetet sker i form av ett sektorsövergripande samarbete där kommunerna, HUS, aktörer inom tredje sektorn och myndigheter deltar. Östra Nylands välfärdsområdes regionala plan för det förebyggande missbruksarbete för åren 2024–2025 kan du bekanta dig med här.
I november frågade vi invånarna i vår region hur de ser på rusmedelsanvändning och penningspel. Syftet med enkäten om missbrukssituationen var att samla in information om den aktuella missbrukssituationen samt tankar om hur det förebyggande missbruksarbetet enligt invånarnas mening borde inriktas.
På basis av svaren i enkäten kan man konstatera att invånarna upplever att det är viktigt att särskilt sörja för barnens och de ungas välmående. Som anställd och som mor gläder det mig. Jag vill ändå påminna om att det också är viktigt att ta hand om de vuxnas välmående. Vi som är välmående personer i arbetsför ålder orkar ta hand såväl om våra barn och våra ungdomar som om vår äldre befolkning. Förebyggande arbete är allas vår sak.
Som välfärdsområde är det vi som ansvarar för genomförandet av de förebyggande insatser som sker inom social- och hälsovårdstjänsterna. Vi talar om förebyggande arbete utifrån Fyra vindar-modellen, som omfattar främjande av psykisk hälsa, förebyggande av skador som medförs av alkohol och droger samt penningspelande samt förebyggande av våld i nära relationer. Vår uppgift är att ta upp frågor till diskussion, erbjuda information och ge stöd i ett tidigt skede samt att sörja för de tjänster som behövs för att trygga människors grundläggande rättigheter.
Så här inför julen vill jag påminna om att även om julen ofta uppfattas som en lycklig och glad händelse, så rymmer helgen också en del besvärliga känslor och otrygghet. Under julen kan därför behovet av hjälp vara stort.
Här har vi sammanställt en lista på några tjänster där man också under julhelgen kan få hjälp och stöd.
- MIELI Kristelefonen(förflyttning till en annan tjänst) ger samtalshjälp av engångsnatur på finska dygnet runt på numret 09 2525 0111. Du kan ringa anonymt och prata konfidentiellt. På svenska har Kristelefonen jour på numret 09 2525 0112 måndagar och onsdagar kl. 16–20 och tisdagar, torsdagar och fredagar kl. 9–13.
- EHYT rf:s missbruksrådgivning(förflyttning till en annan tjänst) betjänar dygnet runt på numret 0800 900 45 i ärenden som gäller rusmedel.
- Nollinjen(förflyttning till en annan tjänst) är en avgiftsfri hjälptelefon, dit du kan ringa vilken tid på dygnet som helst, året runt, i ärenden som gäller våld i nära relationer eller hot om våld i nära relationer. Nollinjens telefonnummer är 080 005 005.
- Borgå skyddshem betjänar alla dagar dygnet runt. Du kan söka dig till skyddshemmet om du upplever våld eller hot om våld.
Med en önskan om en lugn och trygg jul!
Skribent
Laura Rosenberg
Specialsakkunnig inom förebyggande arbete