Till Innehållet
HyVä-digi Sök Sök på sidan

Räddningsverket i Östra Nyland ordnar övningen Kilpilahti24 14.11.2024

Räddningsverket i Östra Nyland ordnar beredskapsövningen Kilpilahti24 torsdagen den 14 november. Övningen Kilpilahti24 är som namnet antyder en övning med tanke på storolyckor i Sköldviks industriområde, vars organiseringsansvar ligger hos räddningsväsendet. Räddningslagen och förordningen om externa räddningsplaner förutsätter att övningar ska ordnas med tre års mellanrum.

Övningen genomförs som i samarbete med verksamhetsutövare, myndigheter och andra aktörer som deltar i verksamheten i området. Syftet med övningen är att öva verksamhetsutövarens egen beredskap, ledning av räddningsverksamheten vid storolyckor samt den omfattande samordningen av verksamheten av myndigheter och andra aktörer.  

–  Under övningen genomförs en omfattande fältövning inom räddningsväsendet på industriområdet, i vilken deltar flera fältenheter inom industribrandkåren, Räddningsverket i Östra Nyland, Helsingfors räddningsverk, Mellersta Nylands räddningsverk, prehospital akutsjukvård samt polisen, Toni Nurmivaara, berättar brandmästare vid Räddningsverket i Östra Nyland, som också är chef för övningen.

Välfärdsområdet övar beredskapen av social- och hälsovårdstjänsterna internt 

I samband med övningen Kilpilahti24 ordnas också en separat evakueringsövning där förutom Östra Nylands välfärdsområde deltar Borgå stad, Sibbo kommun och aktörer från tredje sektorn.  

En del av övningen syns konkret i gatubilden t.ex. övning i evakuering i området, och en del sker så att säga vid skrivborden, det vill säga övningarna genomförs elektroniskt i aktörernas egna system, som används även i verkliga situationer.

–  Syftet med beredskapsövningarna är att testa och förbättra organisationens beredskap att agera i olika undantagssituationer, såsom vid olika olyckor, säger Juha Alander, beredskapschef för Östra Nylands välfärdsområde. Övningarna är det mest främsta sättet att lyfta fram utvecklingsobjekt i den operativa verksamheten, men också till exempel i samarbete eller resurshantering, fortsätter Alander.