Till Innehållet

Vaccination mot apkoppor erbjuds med tidsbokning i Fiskehamnen

Om du hör till målgruppen för vaccin mot apkoppor och bor i Östra Nyland kan du få vaccinet vid Fiskehamnens central för hälsa och välbefinnande i Helsingfors.

Symptom

Apkoppor är en infektionssjukdom som orsakas av apkoppvirus. De första symptomen kan vara feber, huvudvärk, svullna lymfkörtlar, ryggsmärta, muskelvärk och trötthet. De blåsartade utslagen uppstår vanligen 1–3 dagar efter att personen fått feber. Utslagen bildas särskilt i ansiktet samt på händer. De kan även bildas på munnens slemhinnor och i det genitala området.

Symtomen varar vanligtvis 2–4 veckor. I allmänhet läker sjukdomen av sig själv. Apkoppor kan också orsaka allvarlig sjukdom, särskilt hos personer med nedsatt immunförsvar på grund av annan sjukdom eller medicinsk behandling.

Du hittar information om apkoppor och apkoppviruset på Institutet för hälsa och välfärds (THL) webbplats:

THL: Information om apkoppor(förflyttning till en annan tjänst)

Vaccin

Vaccination mot apkoppor erbjuds till

Vaccinationen erbjuds enligt THL:s nya riktlinje. Se THL:s meddelande om ämnet här (förflyttning till en annan tjänst).

Vaccinationsserien omfattar två doser som ges med minst fyra veckors mellanrum. Vaccinationerna är kostnadsfria. 

Vaccinationsställe

Fiskehamnens central för hälsa och välbefinnande, Verkstadsgatan 14 A, Helsingfors. Boka en tid på maisa.fi (förflyttning till en annan tjänst), i Maisa-applikationen eller genom att ringa 09 310 76 751 (vardagar kl. 9–15). På samma nummer ges också rådgivning om vaccinationen.

Var redo att styrka din identitet genom att visa upp till exempel en identitetshandling eller FPA-kortet. Kom inte till vaccinationsstället om du har symtom som stämmer överens med apkoppssmitta.